ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ένας στους δύο άντρες και μία στις τρείς γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλο που οι επιλογές στις χημειοθεραπείες έχουν αυξηθεί, η ακτινοβολία έγινε ακριβέστερη και οι χειρουργικές θεραπείες έχουν γίνει ασφαλέστερες, παραμένει μία κύρια αιτία θανάτου.
Υπάρχουν ουσίες όπου η υψηλή κατανάλωσής τους έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου για παράδειγμα η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα και δρα συνεργικά με το κάπνισμα.
Επίσης τα χημικά συντηρητικά των τροφίμων φαίνεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου ενώ τα κορεσμένα λιπαρά τα λεγόμενα «κακά λιπαρά» συσχετίζονται με τον καρκίνο μαστού, του παχέως εντέρου και του προστάτη.
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η κακή διατροφή που οδηγεί στην παχυσαρκία πριμοδοτεί φλεγμονές και σχετίζεται με τη εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου όπως του ενδομητρίου, του μαστού και του οισοφάγου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία το 30-40% όλων των καρκίνων μπορεί να προληφθεί από αλλαγές στη δίαιτα και τη φυσική δραστηριότητα .Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε τους καρκίνους που εμφανίζονται ως συνέπεια της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού το ποσοστό φτάνει στο 70%.!!!Σαφώς λοιπόν αποφεύγοντας βλαβερά τρόφιμα και συνήθειες προστατευόμαστε σημαντικά από τον καρκίνο.
Υπάρχουν όμως τροφές που η κατανάλωσή τους δρα προληπτικά ή ακόμα και κατασταλτικά στην καρκινογένεση;
Η καρκινογένεση είναι μία αργή εξέλιξη κατά την οποία καρκινωματώδη κύτταρα συγκεντρώνουν αρκετές μεταλλάξεις στα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και στην αντίσταση της απόπτωσης και οδηγούν σε αγγειογένεση με σκοπό την ανάπτυξη και διείσδυση στα κύτταρα του ξενιστή. Αυτή η διαδικασία διαρκεί δεκαετίες. Τα προκαρκινωματώδη κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα και διορθώνονται πολύ ευκολότερα από τα καρκινικά.
Τα φυτοχημικά που προέρχονται από τη δίαιτα δρουν άμεσα στα προκαρκινικά και καρκινικά κύτταρα αλλά και έμμεσα τροποποιώντας το μικροπεριβάλλον τους. Κάνοντας τις συνθήκες ακατάλληλες για την ανάπτυξή τους .Επομένως προσέχοντας τη διατροφή μας θωρακίζουμε σε ένα πολύ υψηλό βαθμό τον οργανισμό μας
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες ,που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία μειώνουν σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου μέχρι και 70%. Σ αυτά περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής άλεσης , το μαύρο ρύζι και τα ζυμαρικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές), τα φρούτα κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, τα λαχανικά (χόρτα, λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι) και οι ξηροί καρποί
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Περιέχουν φυτοχημικά (πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή) που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση .Πάνω από 5000 επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να προλάβει την εμφάνιση δεκαπέντε τύπων καρκίνου
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Η αντικαρκινική δράση οφείλεται στις πολυφαινόλες γνωστές ως κατεχίνες .Προλαμβάνει τον καρκίνο με δεκατρείς μηχανισμούς σύμφωνα με πάνω από 300 έρευνες .Προστατεύει από καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του παχέως εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, της μήτρας και των ωοθηκών. Η κατανάλωση ποσότητας έξι ποτήρια την ημέρα αυξάνει την επιβίωση σε ποντίκια με καρκίνο του προστάτη.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βρέθηκαν χαμηλά ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σε χώρες όπου η κατανάλωση κουρκουμίνης είναι υψηλή σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά στις δυτικές χώρες όπου η κατανάλωση είναι χαμηλή.
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο μαστού έδειξε 34% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του καρκίνου , 31% αύξηση θανάτου των καρκινικών κυττάρων, και 71% μείωση της δράσης των ογκογονιδίων του καρκίνου του μαστού . Προσοχή όμως στην ποσότητα κατανάλωσης γιατί σε μεγάλες δόσεις δημιουργεί δυσπεψία, απόφραξη εντέρου και μπορεί να αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά.
Berries (Goji berries,blueberries,acai berries, Bilberries, Strawberries, Blackberries, Cherries)
Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών αντιοξειδωτικών συστατικών .Σύμφωνα με μελέτες οι ανθοκυανίνες που περιέχουν αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέως εντέρου στον άνθρωπο. Σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες (εξάνθημα, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετος, παλινδρόμηση, φούσκωμα, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα)
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ίσως να έχει μία προστατευτική επίδραση σε περιπτώσεις καρκίνου όπως του μαστού, του οισοφάγου και του στομάχου
Για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά σας θα πρέπει να οργανώσετε έτσι τη διατροφή σας ώστε να είναι ισορροπημένη και βασισμένη στην ποικιλία τροφίμων, στις ανάγκες σας και όχι μόνο σε ένα «ειδικό» ή σε κάποια super-foods