ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Oλοκληρωμένη προσέγγιση
για την σημαντικότερη περίοδο της ζωής μας!

Κάθε εγκυμοσύνη είναι μια νέα, μοναδική περιπέτεια με πολλές εκπλήξεις για κάθε γυναίκα! Οι αλλαγές στο σώμα είναι πρωτόγνωρες και απαιτούν συνολικά μια νέα προσέγγιση στις καθημερινές μας συνήθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με άνεση σε όλες της φάσεις της. Η προσεκτική διατροφή στη διάρκεια της κύησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιόδου αυτής για κάθε έγκυο. Με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες κάθε εγκυμονούσας, ενισχύεται επαρκώς ο οργανισμός της γυναίκας στην προσπάθεια που κάνει να υποστηρίξει το έμβρυο και συγχρόνως, θωρακίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα, που ενδέχεται να έχει ατονίσει λόγω των μεγάλων σωματικών αλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μακρόχρονη συνεργασία μου με κορυφαία γυναικολογικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης και η τακτική εβδομαδιαία παρακολούθηση μεγάλου αριθμού γυναικών που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, μας έδωσαν τη δυνατότητα να παρέχουμε μία μοναδική και απόλυτα ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλες τις γυναίκες που διανύουν την σημαντικότερη περίοδο της ζωής τους.

Χάρη στη μεγάλη μας πείρα και την άριστη κατάρτιση σχετικά με τη διατροφή για εγκυμοσύνη, καλύπτουμε τόσο περιπτώσεις κύησης με φυσιολογική πορεία, όσο και περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα (διαβήτης κύησης, προεκλαμψία κα).

Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης με 3D Fit Scanner

Η διατροφολογική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης με 3D Fit Scanner αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδος που εξασφαλίζει υψηλή αποτελεσματικότητα στον καταρτισμό του κατάλληλου διατροφικού προγράμματος μιας εγκύου.

Η μέθοδος είναι 100% ασφαλής, αφού δεν περνάει ο ηλεκτρισμός στο σώμα και παρέχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

  1. Καταγραφή και μέτρηση των αλλαγών στην κοιλιά της εγκύου, προσφέροντας σε 3d εκτύπωση ένα ακριβές αρχείο εγκυμοσύνης (memory of your baby bump).
  2. Παρακολούθηση όλης της πορείας της εγκυμοσύνης με υψηλή ακρίβεια, παρέχοντας αναλυτικά όλη τα στάδια των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα, καθώς και της μεταμόρφωσης που υφίσταται.
κλινική διατροφολόγος Θεσσαλονίκη Βιργινία Παπαεμμανουήλ

Έλεγχος βάρους
πριν την εγκυμοσύνη

Έλεγχος βάρους πριν την εγκυμοσύνη

Η παχυσαρκία είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την έγκυο αλλά και το έμβρυό της. Εκτός από τα συνήθη προβλήματα (πόνους στη μέση, δυσφορία, αναπνευστική δυσχέρεια, λαχάνιασμα) μία παχύσαρκη έγκυος έχει πολύ υψηλό κίνδυνο να πάθει θρόμβωση κάτω άκρων, προεκλαμψία, και διαβήτη κύησης. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και στη λοχεία.

Eάν πριν την εγκυμοσύνη μία γυναίκα είναι παχύσαρκη μετά τον τοκετό θα ξαναβρεί το πλεόνασμα βάρους που προϋπήρχε  και ακόμα κάτι περισσότερο… Η απώλεια των κιλών αυτών θα είναι δύσκολη.

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής που ακολουθεί μία γυναίκα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του βρέφους.

Η ιδέα που επικρατούσε παλαιότερα ότι η γυναίκα έπρεπε να καταναλώνει τις διπλάσιες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ψευδής. Τόσο η ποσότητα της τροφής για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας , όσο και η ποιότητα της που καταναλώνεται για να επιτευχθεί η επιθυμητή κατάσταση υγείας για το έμβρυο και τη μητέρα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής .

Όταν η μητέρα τρέφεται με λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που απαιτούνται (χαμηλή θερμιδική πρόσληψη) υπάρχει:

  • αυξημένος κίνδυνος να είναι το έμβρυο λιποβαρές με αποτέλεσμα να εμφανίσει αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα, νοσήματα στην ενηλικίωση καθώς και συγγενείς ανωμαλίες (δυσχιδής ράχη, μηνιγγοκήλη)
  • Κίνδυνος να “αδειάσουν” οι αποθήκες της μητέρας από μέταλλα και ιχνοστοιχεία κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νοσήματα όπως οστεοπόρωση και αναιμία. Η ανάγκη για επαρκή κάλυψη των θρεπτικών αναγκών της μητέρας είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν μια κακή διατροφική κατάσταση προϋπήρχε της εγκυμοσύνης της  πχ συνεχείς δίαιτες, πρόχειρο φαγητό, όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Προσοχή! Η μεγάλη αύξηση του βάρους δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με τη σωστή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επομένως, η διατροφική υποστήριξη και η εκπαίδευση από έναν έμπειρο διαιτολόγο – διατροφολόγο κατά το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την επίτευξη ενός υγιούς σώματος.

Η διατροφή της εγκύου έχεις τις δικές της ιδιαιτερότητες! Το σώμα της γυναίκας, ουσιαστικά, προσπαθεί να καλύψει τόσο τις ανάγκες και τις λειτουργίες της ίδιας, όσο και του εμβρύου. Γι’ αυτό τον λόγο, η διατροφή της πρέπει να είναι πλήρης, περιέχοντας επαρκείς ποσότητες από όλες τις βασικές θρεπτικές ουσίες. Αντίθετα, δεν πρέπει να περιέχει σε μεγάλο βαθμό από ένα μοναδικό διαιτητικό συστατικό -ιδιαίτερα λίπος, ζάχαρη ή αλάτι.

κλινική διατροφολόγος Θεσσαλονίκη Βιργινία Παπαεμμανουήλ

Διατροφή μετά από επεμβάσεις ενδομητρίωσης

Διατροφή μετά από επεμβάσεις ενδομητρίωσης Η ενδομητρίωση είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πολυεπίπεδη μέριμνα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι ιστοί του σώματος έξω από τη μήτρα (κυρίως στην περιοχή της πυέλου) συμπεριφέρονται σαν το ενδομήτριο, την λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ενδομητρίωσης είναι τα εξής: Δυσμηνόρροια [...]

Διατροφή και εξωσωματική: με ποιο τρόπο η σωστή διατροφή ενισχύει την προσπάθειά σας

Το θέμα της γονιμότητας φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της προσπάθειας σύλληψης που αγγίζει τομείς στους οποίους δυστυχώς παλαιότερα δεν δινόταν η δέουσα προσοχή. Η ανάγκη για ολιστική προσέγγιση ξεκινά από το γεγονός ότι η αιτιολογία της υπογονιμότητας είναι συχνά ασαφής [...]

Βασικές αρχές διατροφής
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες που διέπουν τις διατροφικές ανάγκες στην εγκυμοσύνη, πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά τρία ισορροπημένα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Ανάμεσα στα γεύματα να υπάρχει ένα μικρό snack έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως εσείς και το μωρό σας θα έχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Ευεργετικές επιλογές αποτελούν επίσης: φρούτα, γιαούρτι, φυσικοί χυμοί ανάλατοι ξηροί καρποί, 2-3 φρυγανιές με τυρί, ρυζόγαλο, Ζελέ με κομματάκια φρούτων, αγγουράκια, καροτάκια κομμένα σε μπάρες. Σημαντική συμβουλή: να καταναλώνετε ποικιλία φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.

κλινική διατροφολόγος Θεσσαλονίκη εγκυμοσύνη