Διατροφή μετά από επεμβάσεις ενδομητρίωσης

Διατροφή μετά από επεμβάσεις ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πολυεπίπεδη μέριμνα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι ιστοί του σώματος έξω από τη μήτρα (κυρίως στην περιοχή της πυέλου) συμπεριφέρονται σαν το ενδομήτριο, την λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ενδομητρίωσης είναι τα εξής:

  • Δυσμηνόρροια με έντονους πόνους κατά την περίοδο
  • Πόνο στη λεκάνη, χαμηλά στην πλάτη και / ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Πόνο κατά τη διάρκεια / μετά την σεξουαλική επαφή
  • Αιμορραγία μεταξύ περιόδων
  • Δυσκολίες σύλληψης/Υπογονιμότητα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια/δυσκοιλιότητα/μετεωρισμό) ειδικά κατά την διάρκεια της περιόδου

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης επιτυγχάνεται με:

  • Φάρμακα για τον πόνο
  • Ορμονική θεραπεία
  • Χειρουργική επέμβαση

Η μετα-χειρουργική διατροφή

Μετά από μια επέμβαση ενδομητρίωσης χρειάζεται να ακολουθήσετε ειδική διατροφή (δίαιτα χαμηλού φυτικού υπολείμματος).

Το φούσκωμα μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι μια κοινή παρενέργεια. Βασικότερος λόγος είναι το ότι παγιδεύεται αέρας στην κοιλιακή χώρα κατά την επέμβαση. Συνήθως απαιτείται χρόνος που ποικίλει από άτομο σε άτομο για να απομακρυνθεί αυτός ο αέρας.

Διατροφικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, αποφύγετε τροφές που παράγουν αέρια, όπως φασόλια, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Μειώστε σημαντικά την πρόσληψη τροφών που προκαλούν ‘φούσκωμα’ όπως όσπρια, γάλα, και προϊόντα ολικής άλεσης και αποφύγετε τις σαλάτες.

Η διατροφή σας πρέπει να βασίζεται στις πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά (πχ κοτόσουπα, ψαρόσουπα κτλ ) ενώ όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, προτιμήστε το τυρί και το γιαούρτι και αποφύγετε τελείως το γάλα. Καλό θα ήταν να περιορίσετε σημαντικά το αλάτι, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Μετά από την περίοδο αυτή καλό να προσθέσετε με αργό ρυθμό τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Σε αντίθετη περίπτωση (αν δηλαδή καταναλώσετε απότομα μεγάλες ποσότητες τροφής και φυτικών ινών) μπορεί να έχετε περισσότερα πεπτικά προβλήματα και παραγωγή αερίων στην κοιλιακή χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης σε πολλές γυναίκες αυξάνεται το βάρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αύξηση βάρους συμβαίνει χωρίς η γυναίκα να αυξάνει την θερμιδική της πρόσληψη. Ο συνδυασμός λοιπόν των ορμονικών αλλαγών μαζί με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να οργανώσετε τη διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσετε την πρόσληψη βάρους. Αυτό απαιτεί συχνά γεύματα κάθε 3 ώρες καθώς και μεγάλη ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που θα σας χορταίνουν ώστε να αποφεύγετε τα επιπλέον τσιμπολογήματα ενδιάμεσα των γευμάτων.