ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

Η λιπομέτρηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για την εκπόνηση του καλύτερου δυνατού διαιτολογικού προγράμματος. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάλυση της σύστασης του σώματος που ως εξέταση προσδιορίζει συνολικά αλλά και τμηματικά τις τιμές λίπους, μυϊκής μάζας, και των συνολικών υγρών του σώματος.

Η ανάλυση ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού, είναι βασικό στοιχείο για την εικόνα της υδάτωσης του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές διαταραχές όπως η έντονη κατακράτηση υγρών ή η αφυδάτωση. Παράλληλα, μέσω της ανάλυσης εκτιμάται επίσης η συνολική οστική μάζα, και το σπλαχνικό λίπος (απαραίτητο για την αξιολόγηση ατόμων με διήθηση λίπους στο συκώτι).

Πώς γίνεται η εξέταση;

Εύκολα και γρήγορα! Η εξέταση είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη! Συνοδεύεται από έγγραφο πόρισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την κατάρτιση διαιτολογίου και από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας για την εκτίμηση της πορείας ορισμένων νοσημάτων (λιπώδη διήθηση, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ).

Γιατί είναι απαραίτητη η μέτρηση της σύστασης του σώματος;

Το συνολικό βάρος είναι από μόνο του μικρής σημασίας και πάρα πολλοί άνθρωποι λανθασμένα βασίζουν τη δίαιτα τους σε αυτό που βλέπουν στη ζυγαριά τους.

Εάν οι αναλογίες της άλιπης μάζας και του λίπους δεν είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή υπάρχει αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης πολλών νοσημάτων τέτοια είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η αρτηριοσκλήρυνση, η στεφανιαία νόσος, τα αναπνευστικά προβλήματα, και νεφρικές διαταραχές. Εξίσου σοβαρό όμως, είναι και το πρόβλημα του να έχει κανείς ιδιαίτερα χαμηλό λίπος, αφού ο λιπώδης ιστός είναι ζωτικός για την φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Η δραματική άνοδος της νευρικής ανορεξίας, της βουλιμίας, και του “φόβου της παχυσαρκίας” την τελευταία δεκαετία, απαιτεί επίγνωση της σωστής σύστασης του σώματος.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι το συνολικό βάρος του σώματος δεν αντανακλά με ακρίβεια την διατροφική κατάσταση ενός ατόμου. Ένας αρσιβαρίστας μπορεί να θεωρηθεί σαν σοβαρά υπέρβαρος σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή με τους στάνταρ πίνακες ύψους / βάρους, ενώ έχει τέλεια σωματική σύσταση. Αντίστροφα κάποιος μπορεί να έχει ένα πιο «φυσιολογικό» βάρος σύμφωνα με τους πίνακες, αλλά να έχει υπερβολικό λίπος –πολλές φορές επικίνδυνο για την υγεία του.