ΔΙΑΤΡΟΦΗ GLUTEN FREE

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει κάνει θραύση, με ολοένα και περισσότερο κόσμο να θέλει να την ακολουθήσει στο καθημερινό του διαιτολογικό πρόγραμμα!

Τα οφέλη της δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο, αφορούν πολύ συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες σύμφωνα με τη λειτουργία του κάθε οργανισμού. Μια διατροφή gluten free συστήνεται σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη, μια ασθένεια ανοσολογικής βάσης που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση (σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε συστατικά τροφής όπως η γλουτένη).

Παρά το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη είναι ένα χρόνιο νόσημα, τα συμπτώματά της μπορούν να εξαφανιστούν αν κανείς ακολουθήσει δίαιτα χωρίς γλουτένη. Όμως, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή, καθώς δεν αρκεί να αποφεύγει κανείς τα τρόφιμα που την περιέχουν, αλλά και όσα έχουν έρθει σε επαφή ακόμα και με ίχνη αυτής κατά την επεξεργασία τους. Συνήθως, η κοιλιοκάκη αφορά περίπου το 1% του πληθυσμού, αλλά αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Συχνά, άτομα που θεωρούν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ξεκινούν ειδική δίαιτα χωρίς πρώτα να εξεταστούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, τα αντισώματα για τα οποία εξετάζεται ενδεχομένως να έχουν ήδη μειωθεί, εξαιτίας της αποφυγής της γλουτένης!

Παράλληλα όμως, η ωφέλεια της διατροφής gluten free προσφέρει και σε κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως αυτισμός, διάφορες νευρολογικές διαταραχές, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.

Τι είναι γλουτένη;

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη, που υπάρχει στο κριθάρι, στο σιτάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη. Γι’ αυτό και στην δίαιτα χωρίς γλουτένη απαγορεύονται τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι, όπως το ψωμί, οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, τα κέικ, τα μπισκότα, κουλούρια. Αντίθετα επιτρέπονται το καλαμπόκι και το ρύζι.

FOLLOW US ON

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 111, Τ.Κ. 54622, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ-FAX (2310)288411, ΚΙΝΗΤΟ:6944508712, EMAIL: virginiapapaemmanouil@gmail.com