ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Η διατροφή στη διάρκεια του θηλασμού είναι SOS για κάθε νέα μανούλα! Οι αλλαγές που συντελούνται στο σώμα είναι μεγάλες και γι’ αυτό αλλάζουν και οι ενεργειακές της ανάγκες, γεγονός που απαιτεί ειδική προσοχή ώστε να τρέφεται σωστά λαμβάνοντας όλα όσα χρειάζεται το σώμα της!

Οι ανάγκες σε θερμίδες μιας γυναίκας που δεν θηλάζει είναι διαφορετικές από αυτές μιας γυναίκας που θηλάζει, παρότι οι ενεργειακές της απαιτήσεις είναι αυξημένες από τις ενεργειακές της ανάγκες πριν από την εγκυμοσύνη.

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Μια μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να ακολουθεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει μέσα από το μητρικό γάλα να παρέχει στο μωρό της όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή του.

Αποφυγή αυστηρών και μονοφαγικών διαιτών

Λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων στην περίοδο του θηλασμού, πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή αυστηρών και μονοφαγικών διαιτών, καθώς και η λήψη σκευασμάτων αδυνατίσματος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Είναι προτιμότερη η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες και παράλληλα θα είναι γευστικό!

Σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι σημαντικό να σκέφτεστε ότι συνήθειες που πραγματοποιείτε είναι ικανές να επηρεάσουν την υγεία του βρέφους σας. Συνεπώς, προσπαθήστε να αποφεύγετε το αλκοόλ, τη νικοτίνη (κάπνισμα) και τα φάρμακα που ο ιατρός σας δεν σας έχει δώσει την έγκριση. Όλες αυτές οι ουσίες περνούν στο γάλα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το βρέφος. Μικρές δόσεις καφεΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν δημιουργούν πρόβλημα, καθώς σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων 200mg καφεΐνης είναι η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση για τις θηλάζουσες.

Όταν θηλάζετε, έχετε, επίσης, μεγαλύτερη ανάγκη σε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό έχετε ένα ακόμη λόγο να κάνετε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθείστε να επιλέξετε ποικιλία σε λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνη από άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς. Οι περισσότεροι αρμόδιοι υγείας (γυναικολόγοι, παιδίατροι, διαιτολόγοι) συστήνουν και ένα ειδικό σκεύασμα πολυβιταμίνης για θηλασμό, έτσι ώστε να καλύψετε όλες τις βασικές σας ανάγκες, ωστόσο είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό και το διατροφολόγο σας πριν περάσετε σε αυτή την επιλογή.