Διατροφική εκπαίδευση γονέων: 10+1 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες

Η υγιεινή διατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντική προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν ευεξία και άρτια ανάπτυξη. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα να υιοθετήσουν από την παιδική ηλικία τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή τους.
Πώς όμως θα το καταφέρουμε αυτό;

1) Διασφαλίστε την ύπαρξη θετικής και ευχάριστης ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

2)Ορίστε την ώρα του φαγητού ως ώρα συγκέντρωσης όλης της οικογένειας. Τηρήστε συγκεκριμένο πρόγραμμα φαγητού. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση τροφής σε σταθερές ώρες.

3)Προσαρμόστε το πρόγραμμα φαγητού σας σε αυτό των παιδιών, εφόσον είναι εφικτό.

4) Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή και απομακρύνετε τα κινητά σας τηλέφωνα την ώρα του φαγητού. Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει μπροστά σε οθόνη (π.χ., τηλεόραση, υπολογιστής).

5)Προσπαθήστε να προετοιμάσετε μαζί με το παιδί σας το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο.

6)Αποφύγετε να δίνετε τυποποιημένα τρόφιμα στο παιδί σας ,όπως πατατάκια, κρουασάν και γενικά τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και λιπαρά.

7) Προτρέψτε το παιδί σας να έχει σωματικά δραστήριοτητα, αναλύστε τα οφέλη της στην παιδική ηλικία τα οποία τον ακολουθούν και στην εφηβική ηλικία.

8) Συμβολή στη σωστή ανάπτυξη του σώματος

9) Πρόληψη συγκεκριμένων νοσημάτων και παραγόντων (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία )

10) Πρόσληψη εμφάνισης Οστεοπόρωση 11) Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και πρόσληψη παιδικής παχυσαρκίας . Πάνω απ’ όλα ωστόσο, ο κάθε γονιός πρέπει να προσπαθήσει να αναπτύξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην διατροφή του παιδιού του, αποτελώντας κυρίως ο ίδιος το πρότυπο με τις επιλογές του σε καθημερινή βάση. Έπειτα, με τον κατάλληλο προγραμματισμό, διάθεση και θέληση, όλα παίρνουν ευκολότερα τον δρόμο τους!