Τα πιο αποτελεσματικά «μυστικά» για να πείσουμε το παιδί μας να καταναλώνει όλα τα τρόφιμα

Είναι αλήθεια ότι όλες οι μανούλες εν δράση πρέπει κάπως να «συνωμοτήσουν» προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν τα παιδιά ώστε να καταναλώνουν όλα τα τρόφιμα που πρέπει για μια ισορροπημένη διατροφή, όπως φρούτα, λαχανικά, ή όσπρια.

Εύκολη αποστολή; Καθόλου! Εφικτή; Σίγουρα, μέσα από τα κατάλληλα tips που θα κάνουν αυτά τα γεύματα πιο ελκυστικά για τα παιδάκια! Για να το καταφέρετε χρειάζεται μόνο όρεξη και φαντασία.

1)Μια χρήσιμη ιδέα είναι να συνδυάσετε τα «δύσκολα» τρόφιμα με ένα άλλο που είναι πιο αρεστό στα παιδιά.

2)Επιμονή και προσπάθεια! Ξέρουμε όλες οι μανούλες ότι τα παιδιά συνήθως δεν τρώνε εύκολα τις πολύ θρεπτικές τροφές, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένες για πολλαπλές προσπάθειες και δοκιμές με επιμονή και υπομονή! Μην αποθαρρύνεστε στην πρώτη δυσκολία! Ενδέχεται να απαιτούνται και πάνω από 8-10 προσπάθειες, ώστε το παιδί να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο.

3)Χρησιμοποιήστε την επιβράβευση ως μέσο κατανάλωσης τροφών. Έτσι το παιδί σας θα αρχίσει να κατανοεί ότι τρώγοντας το φαγητό που του ετοιμάζεται, επιτυγχάνει σε έναν στόχο. Ωστόσο προσοχή: η επιβράβευση δεν πρέπει να περιέχει ανταμοιβές όπως σοκολάτες, γαριδάκια, παγωτά γιατί έτσι τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα τρόφιμα είναι πραγματικά τα «καλά».

Αντιθέτως, προτιμήστε η επιβράβευση να είναι:

  • λεκτική και όχι υλική
  •  μικρή και όχι μεγάλη
  • όχι συστηματική

κυρίως σωματική δραστηριότητα (πχ «αν φας το φαγητό σου, θα πάμε στο πάρκο»)

Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα πιο χρωματιστό και ελκυστικό πιάτο και κυρίως, να εξηγούμε στα παιδιά μας την αξία που έχουν οι τροφές για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Ίσως τελικά ο καλύτερος τρόπος για να τα πείσουμε να καταναλώνουν όλες τις τροφές (ή τουλάχιστον τις περισσότερες) να μην είναι τόσο δύσκολος όσο νομίζουμε, αν ακολουθήσουμε αυτούς τους απλούς και εφαρμόσιμους τρόπους!