Λιπώδης διήθηση του ήπατος

Η αύξηση της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ποσοστού εμφάνισης της λιπώδους διήθησης ήπατος. Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ του ασθενή. Το ήπαρ είναι ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην παραγωγή ορμονών του σώματός μας, γι’ αυτό και οφείλουμε να το διατηρούμε σε υγιή κατάσταση, διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με φλεγμονές ακόμη και με κίρρωση του ήπατος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει ένας ασθενής είναι να χάσει βάρος. Ακόμη και 5% απώλεια βάρους φαίνεται πως λειτουργεί ευεργετικά ως προς τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Η σωστή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία αυτή.
Στόχος ουσιαστικά είναι να μειωθεί η κατανάλωση των τρανς και κορεσμένων λιπαρών και να αυξηθούν τα μονοακόρεστα και ω3 λιπαρά. Κατ’ επέκταση, απαιτείται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση λιπαρών κρεατικών, αλλαντικών, γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και συσκευασμένων γλυκών. Αντικαταστήστε τα με ψάρια (σολομό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί), θαλασσινά, αμύγδαλα, φουντούκια, τυρί σόγιας, αβοκάντο και ελιές. Η αύξηση των πρωτεϊνών στη σύνθεση του διαιτολογίου δίνει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης, όπως επίσης και η αποχή από το αλκοόλ, προκειμένου να μην καταστραφούν τα ηπατικά κύτταρα.
Με την καθοδήγησή μου μέσα από ένα σωστά μελετημένο διαιτολόγιο, μπορώ να σας βοηθήσω να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, κερδίζοντας τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η υγιεινή διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό καταρτίζουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους και τη μείωση του ποσοστού λίπους γύρω από το ήπαρ. Με την υγεία μας δεν παίζουμε ποτέ, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε ό, τι τρώμε.